A dohányzás gyakorisága
2017. szeptember 10. írta: Pulom188

A dohányzás gyakorisága

Míg 1900-ban a rendelkezésre álló adatok alapján nagyjából néhány milliárd szál cigarettát szívtak el 1 év alatt világszerte, addig ez a szám mára már elérte az 5,5 billió (5 500 000 000 000) darab cigarettát. Ez azt jelenti, hogy arányaiban ha a Föld teljes lakosságát nézzük (csecsemőket is beleszámítva), akkor évente kb. 900 szál cigaretta fogy el 1 főre számítva. Mondanunk sem kell, hogy ez milyen hihetetlenül magas szám ez...

tightwad-2.jpeg

Egy bizonyos betegség (vagy jelen esetben egy tevékenység, a dohányzás) gyakoriságát két mutatószámmal jellemezhetjük. Az első az inicidencia, ami az új esetek számának aránya a lakossághoz viszonyítva egy bizonyos időintervallumban, míg a prevalencia az összes eset száma egy bizonyos időpillanatban a teljes népességben.

nevtelen.png

A táblázatban megfigyelhető, hogy a 15 év felettiek között összességében Európában a legnagyobb a dohányzás prevalenciája (35,3%), illetve kiemelkedően magas a nőket érintő dohányzás (25%). 
A másik érdekesség pedig az, hogy a 15 év alattiak között Amerikában 22,3 %-os a prevalencia, ami egy hihetetlenül magas szám, de Európa sincs sokkal lemaradva a maga 18,4%-ával. 

article_82186_370_230.jpg

Évente mintegy 200.000 hektár erdőt vágnak ki évente a dohányfeldolgozás miatt, illetve azért, hogy a dohányültetvényeket egyre nagyobb területen tudják termeszteni. Hogy kontextusba helyezzük ezt a számot, ez a világ éves erdőpusztításának 2%-a. 

medicine-pharmacy-pharmacy-offizin-woodcut-from-walther-hermann-ryff-ddy9fa.jpg

Vajon megéri mindez? 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acigiszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr3412818992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása