Az elektronikus cigaretták segítik a leszokást?
2018. március 09. írta: Pulom188

Az elektronikus cigaretták segítik a leszokást?

A leszokással kapcsolatban az egyik leggyakrabban ismételt kérdéskör elektronikus cigaretták használata. Segít a leszokásban? Kevésbé káros? Mit mondd erről a tudomány? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kerestük meg a válaszokat ebben a rövid összefoglalóban, hogy a leszokásban lévő dohányosok fel tudják mérni a lehetőségeket és megfelelő döntést tudjanak hozni leszokásukat illetően.

Kezdjük talán azzal, hogy hogyan is működik az e-cigaretta?


Található bennük egy akkumulátor, egy kazán, egy folyadéktartály és egy porlasztó. Szíváskor a patronból a kazánba kerül a folyadék, ahol egy fűtőszál segítségével megindul a páraképződés (mely igen sokféle összetételű lehet), és ezt a párát fogja belélegezni az ember. A mai modern eszközökben már bluetooth is található és így telefonunk segítségével akár zenéket is hallgathatunk.

Valóban veszélytelen az e-cigaretta?


Sokak szerint a válasz egyértelműen igen, hiszen a belélegzett pára nem más, mint víz, nikotin és aromaanyagok keveréke. Ez a gondolat azonban sajnos téves. Bár további vizsgálatok szükségesek az elektromos cigaretta egészségkárosító hatását illetően, de az már az eddigi vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy biztosan nem veszélytelen. Hollandiában 2014-ben végeztek egy átfogó vizsgálatot, mely során 183 folyadékot és 75 párát vizsgáltak meg. A különböző folyadékok összetétel igen nagy változatosságot mutat. Tartalmazhatnak nikotint, propilén-glikolt, glicerint, aroma-és ízesítő anyagokat, nitrózaminok, aldehidek, policiklikus aromás szénhidrogéneket, szilikátokat, fémeket, stb. Ezek között sok olyan anyag is található, melyek bizonyítottan rákkeltők, és/vagy szerepet játszanak az érelmeszesedés kialakulásába, így fokozott a kockázat egy esetleges szívinfarktusra. Ezért is fontos mérlegelni a használatát, részt venni a megfelelő szűrővizsgálatokon, az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, hogy csökkentsük a további rizikót ezen betegségek kialakulásában. De lássuk akkor részletesebben az egyes anyagok egészségre gyakorolt hatását:

  • A nikotin nem csak a függőség kialakításában vesz részt. Szerepet játszik az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulásában, daganatok növekedésében, negatív hatással rendelkezik a kognitív funkciókra és a szaporodási szervrendszerre, továbbá légzőrendszer és a keringési rendszerre nézve is.

  • Propilén-glikol található többek között a fagyállókban is és ismert tulajdonsága, hogy látásromláshoz, akár vaksághoz vezethet, de ezen kívül fokozza az asztma és a tüdőgyulladás kialakulásának az esélyét is.

  • A különböző fémekről (króm, kobalt, nikkel, kadmium, ólom), melyek megtalálhatóak az e-cigaretta folyadékjaiban is, már régóta tudjuk, hogy mutagén tulajdonságokkal rendelkeznek, így aktív szerepet játszanak a daganatképződés folyamatában.

  • Az aromás vegyületekről is köztudott a daganatkeltő hatás, mely anyagok szintén jelentős mértékben megtalálhatóak az elektronikus cigaretta folyadékjában.

Ezek alapján valóban megéri e-cigarettát venni az ártalomcsökkentés érdekében?

Érdekes statisztikai adatok derültek ki egy amerikai és egy európai beszélgetés során. Az amerikai beszélgetés során 18-26 éves fiatalokat kérdeztek meg az e-cigarettával kapcsolatos tudásukról. A résztvevők 29%-a szerint az e-cigaretta elősegíti a hagyományos cigarettára való rászokást, míg az európai vizsgálat szerint a 25 év alattiak 45%-a nem gondolja ártalmasnak az e-cigarettát. Ebből is látható, hogy mekkora jelentőségű lenne a megfelelő tájékoztatás és a prevenció fellendítése nem csak Magyarországon, hanem az egész világon.

Folytathatnánk tovább is a sort, de leszűrhető a lényeg, hogy az e-cigaretta koránt sem veszélytelen, ahogy azt gondolnánk. Sőt, veszélye a hagyományos cigarettákhoz hasonlóan fennáll a passzív dohányzás alatt is, így akár családunk és barátaink egészségét is károsíthatják. Szintén nem elhanyagolható tény, hogy az USA-ban 2014-ben 3783 e-cigivel összefüggő mérgezéses esetet jelentettek be, melyek közül a legszomorúbb eset New York államban történt. Egy kisgyermek otthonában megtalálta az e-cigarettához tartozó folyadékot és megitta azt. Az 1 éves gyermek sajnálatos módon belehalt a nikotin okozta mérgezésbe. Ezért, ha valaki elektronikus cigarettát használ, akkor a többi mérgező anyaggal együtt (például patkányméreg, hipó, fagyálló stb.) tárolja gyermekétől elzártan az utántölthető folyadékot.

Végül az egyik legfontosabb kérdés. Van-e helye az e-ciginek a leszokásban és ha igen, akkor hol?
A leszokást alapvetően két dolog nehezíti meg nagyban. Az leső a nikotinfüggőség leküzdése, a második pedig az, hogy a legtöbb dohányos a szokások rabjává válik, mely tulajdonképp egy pszichés eredetű függőség. A nikotin tekintetében az evidencián alapuló orvoslás azt mondja ki, hogy a nikotin pótló szereket legfeljebb néhány hónapig lehet alkalmazni, folyamatosan csökkenő dózisban. (A nikotin pótló terápiáról egy későbbi cikkünkben részletesebben is írunk majd.) E-cigaretta esetén azonban ez a csökkenő dózis nem valósul meg, így nem jelent hatékony leszokást az elektromos cigarettára való átállás. Hasonló a helyzet a pszichés függőség tekintetében is, mely sokszor még erősebb, mint maga a nikotinfüggőség.

 

Összességében tehát elmondható, hogy az e-cigaretta használata a leszokásban tudományosan nem megalapozott, és az általános hiedelemmel ellentétben az e-cigi egészségkárosító hatása igen is jelentős, bár további vizsgálatok szükségesek ezek igazolására. Az elektromos cigaretta sem a nikotinfüggőséget sem a pszichés függőséget nem tudja/alig csökkeni a hagyományos leszoktató segédeszközökkel ellentétben. Te mit gondolsz erről? Próbáltad már az elektromos cigarettát?


Források:
NEFI Dohányzás Fókuszpont és Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet -
Az elektronikus cigaretták és a dohányzást imitáló elektronikus eszközök használatával járó kockázatok

A bejegyzés trackback címe:

https://acigiszunet.blog.hu/api/trackback/id/tr4013727528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angyal Balázs Alpár 2018.06.03. 10:48:38

Személy szerint én nem voltam nagy dohányos, de jelentős ideig napi több szál cigit szívtam, ez minimum 3-at jelentett, de természetesen bulik alkalmával elérhette a doboz cigit is akár. Nem értek egyet a cikk azon részével, hogy: "a csökkenő dózis nem valósul meg". Én 4 mg-os levekkel kezdtem, és most 0.9 mg-os levekig jutottam, de sokszor érzem, hogy már szükségtelen a nikotin, viszont még a szokást megtartanám, így a következő leveimet már MENTESre fogom keverni. Megjegyezném, hogy fontos a készülék jellege, és a levek minősége is. Az első azért lényeges, mert a dohányboltban kapható egyszerűbb készülékek (ego csatlakozós MTL (mouth to lung)) nem igazán járulnak hozzá semmilyen élvezethez: "se íze, se bűze" illetve sokkal magasabb nikotintartalmú leveket kell beléjük tölteni a megfelelő hatás eléréséhez. Ahogyan a dohányboltok leveinek nikotintartalma is mutatja: 0,6,12,18,24 mg-os levekkel találkozhatunk, természetesen a mutyi miatt elképesztő (1000%-os!) haszonkulccsal árulva azokat. Ezek a levek nemcsak szívhatatlanok egy rendes készülékből, de egyenesen meggyilkolják bármilyen erős dohányos tüdejét is (lehetetlen elszívni, olyan erős torokfájdalmat okoz). Ezért és a levek minősége miatt is (a dohánybolti levek egészen silány minőségűek) érdemes saját magunknak keverni a leveket, így kiküszöbölni a minőségromlást, és biztosítani a megfelelő összetételt. Ugyanis a fémek csak rossz minőségű levekben jelenhetnek meg. A két fő összetevő (alaplé): valóban a glicerin és a propilén-glikol, ezekhez jöhet ugyanilyen alapban lévő nikotin és aroma. Ha csak ezek kerülnek a levünkbe, akkor a fémek teljességgel ki vannak zárva a receptúrából, illetve a nikotin bevitel is szépen szabályozható! Az aromákra feltüntetik a pontos összetevőket, ezekből egyébként 3 fajta létezik: mesterséges aromák, természetazonos aromák és természetes aromák. Ha csak természetes aromákkal dolgozunk, akkor nagyon kicsi az esély bármilyen daganatkeltő anyag bevitelére. Önmagában a propilén-glikol és a glicerin természetesen valóban rosszabb, mintha nem szívnánk be semmit, de ha PPM értékeket számolunk, akkor egy grillparti alatt 3-szor több káros anyagot szívunk be, mint ugyanannyi e-cigarettázással.
Konklúzióként: az e-cigaretta igenis hozzásegíthet a leszokáshoz, nagyban megkönnyítheti azt, de tudatos segítségre és magyarázatra van szükség tapasztalt emberektől, mind a készülék, mind a levek kiválasztásában, illetve karbantartásában, és mindig szem előtt kell tartani a végső célt, ami minimum a nikotin kiszorítása, legjobb esetben pedig a teljes leszokás.

Pulom188 2018.06.04. 15:12:53

Köszönjük a kommentedet, sok érdekes dolgot leírtál.   A végén kiemelném azt, hogy " nagyban megkönnyítheti azt, de tudatos segítségre és magyarázatra van szükség tapasztalt emberektől, mind a készülék, mind a levek kiválasztásában, illetve karbantartásában, és mindig szem előtt kell tartani a végső célt, ami minimum a nikotin kiszorítása, legjobb esetben pedig a teljes leszokás."
Szerinted Magyarországon mondjuk a dohányosokat tekintve, hányan vannak tisztában a nikotin tartalmakkal/bevitellel, hányan kérnek szakszerű segítséget és ha kérnek is, hányan fogadják meg azokat? Sajnos itt bukik el ez a felvetés. A cél szem előtt tartása sem a legkönnyebb feladat, ezt mutatja a rengeteg visszaesés is. Viszont amit a cikkben is leírtunk, az a lelki függőség, nem pedig a testi. Sokszor nem maga a nikotin hiánya az, ami ösztönzi az embert az újbóli szerhasználatra, hanem maga a szokás, a mozdulat, a rituálé. Rengeteg leszokott ember vagy leszokásban lévő ember szokta kiemelni: "hiányzik a cigi a kávé mellől, a buliban" stb. Ha ezt e-cigivel helyettesítjük, akkor a lelki függőség fennmarad, hiába viszünk be kevesebb nikotint.
A fémeket illetően sajnos a gyakorlat nem ezt mutatja. Számtalan kísérletben megvizsgálták magát a füstöt, hogy milyen káros anyagokat tartalmaz, és sajnos ott vannak benne. A fémeket a növények felveszik akár a vizet és a cukrot (ahogy az emberi bélrendszer is felszívja) függetlenül a növény fajtájától. A grillpartis példánál pedig fontos megjegyezni, hogy a bélrendszerünk és a tüdőnk felszívódási mechanizmusai nem egyeznek meg, nem lehet ilyen éles párhuzamot vonni a kettő között.
süti beállítások módosítása